На Къкринското ханче ще бъде отбелязана 144-годишнината от убийството на Васил Левски

19.02.2017 г.
село Къкрина Васил Левски Къкринското ханче
6085
19.02.2017 г.
На Къкринското ханче в село Къкрина, Ловешко, днес ще бъде отбелязана 144-годишнината от убийството на Васил Левски. Денят ще започне с туристическия поход "По стъпките на Апостола", който ще тръгне от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост". В 11.30 часа в храм "Успение Богородично" в Ловеч ще бъде отслужена панихида.

За 12.30 часа на Къкринското ханче е предвидена живата картина "Клетва на комитетски дейци", както и ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

В 14.00 ще започне дискусията за делото на Апостола с представители на Фондация "Безсмъртни българи" и Теодор Тончев - главен уредник в Регионален исторически музей - Ловеч. Два часа по-късно ще е срещата-разговор за делото на Апостола в Ловешко с проф. д-р Пламен Митев от Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Гражданското поклонение, организирано от Община Ловеч, на паметника на Васил Левски в Ловеч, ще е от 18 часа.
Спектакълът "Последната нощ на Апостола" на ансамбъл "Българе" ще бъде представен в театъра от 19.00 часа.
Почти по същото време, от 19.30 часа, от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще тръгне възпоменателно факелно шествие "144 години безсмъртие". То ще бъде водено от Ловчанския митрополит Гавриил и ще стигне до паметника на Апостола. Организатори са гражданска група "Ловчанци" съвместно с Национално дружество "Традиция" - регионален клон "Васил Левски" - Ловеч.