Над 250 кукери от цяла България се събират на 5-и Март в село Широка лъка

24.02.2017 г.
село Широка лъка
864
24.02.2017 г.
Над 250 кукери от различни фолклорни области на страната ще участват в традиционните кукерски игри Песпонеделник на 5 март в Широка лъка, съобщиха от кметството. Празничната програма в колоритното родопско село започва от 2 март с поредица изложби и концерти. Песпонеделник привлича хиляди гости и туристи от страната и чужбина.

Шест кукерски състава ще участват в маскарадното шествие за "прогонване на злите сили". Карнавалните игри ще бъдат открити от "Песяците"- кукерския състав на домакините от Широка лъка. Гостуващите кукери са от Каравелово, Дъбене, Стралджа, Ябълково и Драгоданово. Заявките за участие в Песпонеделник са много повече, но програмата е ограничена като времетраене заради затварянето на пътя през Широка лъка по време на шествието.

"Песяците" започват кукерските си обиколки из Широка лъка през седмицата от 27 февруари. Огласяният от чанове и хлопки състав ще броди всеки ден около 17 часа по калдъръмите и уличките на селото със съхранена родопска архитектура. Празничната програма в навечерието на Песпонеделник ще бъде открита на 2 март с изложби в читалището "Екзарх Стефан". На 4 март учениците от Националното училище за фолклорни изкуства ще представят концерт по повод Националния празник.