Новини

Новини за българските села и живота на село.  Анализи, коментари, интервюта и авторски публикации на тема - социална политика, инвестиции в селата, проекти в селата, селски туризъм, европейски политики и др.

Асоциация на българските села подкрепя Националния протест срещу неоникотиноидите убиващи пчелите

03.04.2017 г. 3265

От основаването си през 2006-а година до сега, АБС е защитавала многократно и винаги твърдо позицията за опазване на биоразнообразието, пчеларството и развитието на фамилно селско стопанство в България - като правилен модел, устойчива алтернатива на индустриалното земеделие, което убива природата, потенциалът за екологично земеделие и съсипва икономиката в селските райони.
повече»

ДФЗ изплати субсидиите за обвързана подкрепа в сектор Плодове и Зеленчуци

31.03.2017 г. 1367

Близо 14 000 земеделски стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство, ще получат подпомагане по схемите. Общият размер на изплатените средства по Схемата за обвързано подпомагане за плодове (СП) е 30 408 586 лева. 
повече»

Стотици животновъди излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ)

22.03.2017 г. 3529

Към протестиращите се присъединиха и пчелари. Те предупредиха, че има риск Бозуков да влезе в българската политическа история като първия служебен министър, неизкарал мандата си докрай. Фермерите настояха министърът моментално да отмени заповедта си, с която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие. Искат парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес.
повече»

Над 250 кукери от цяла България се събират на 5-и Март в село Широка лъка

24.02.2017 г. 863
Над 250 кукери от различни фолклорни области на страната ще участват в традиционните кукерски игри Песпонеделник на 5 март в Широка лъка, съобщиха от кметството. Празничната програма в колоритното родопско село започва от 2 март с поредица изложби и концерти. Песпонеделник привлича хиляди гости и туристи от страната и чужбина.
повече»

Живко Живков е новият изпълнителен директор на ДФЗ

16.02.2017 г. 800
Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) освободи Румен Порожанов от длъжността изпълнителен директор на ДФЗ във връзка с подадена от него молба. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ избра за нов изпълнителен директор Живко Живков.
повече»

Проектите за енергийна ефективност имат косвен ефект върху заетостта в селските райони

16.02.2017 г. 645
Реализацията на проекти за енергийна ефективност по ОПИК 2014-2020 имат косвен ефект върху заетостта в селските райони, особенно в предприятията в регионите на Сливен, Ямбол, Пловдив и Хасково, в които значителна част от работещите са от прилежащите селски региони.
повече»

Обнародваха промени в Закона за земеделските земи, касаещи хиляди стопани в селата

07.02.2017 г. 16062
С обнародваните днес в Държавен вестник изменения и допълнения в ЗСПЗЗ се дава възможност за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Това може да стане чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ
повече»

На 26-и Февруари в силистренското село Айдемир ще се проведе фестивал на кукерите и маските

07.02.2017 г. 3537
Според силистренската етнографка Донка Съботинова в много селища от Крайдунавска Добруджа кукерските игри и обичаи са пренесени от заселници от Одринска Тракия през 19-и век. Изпълняват се от мъже, но по-късно в групите започват да участват и жени
повече»